dijous, 21 de maig del 2015

PROU EMPALMADES ALS CENTRES EDUCATIUS

Apreciades famílies,

Fa uns dies us vam convocar a una reunió de la Comunitat Educativa Compromesa per demanar a l’Ajuntament (sigui quin sigui el partit polític que l’administri en el proper mandat) que les Empalmades de Festa Major no es celebrin al Montcau ni a cap altre centre educatiu del poble.

A la reunió es va fer un històric de les conseqüències que s’han anat trobant al llarg dels anys, de les Empalmades al Montcau, i de les vegades que s’ha fet la petició d’un nou emplaçament a l’Ajuntament. Es va redactar un document per enviar als diferents partits polítics. Es va acordar buscar el consens de totes les AMPA i claustres de mestres i professors/es de tots els centres per signar el document de manera conjunta. També es va acordar difondre el document i les respostes a totes les famílies.

El contingut del document enviat és el següent:



Benvolguts/des senyors/es;


Des de la Comunitat Educativa Compromesa, formada per representants de mares i pares i dels equips directius i claustres docents de tots els centres educatius de Gelida (Llars d’infants El Cèrvol Blau i Montcauet, Escoles Montcau i Les Fonts, Institut de Gelida i Escola de Música), volem expressar els nostre total desacord davant de la celebració de les Empalmades de la Festa Major a l’Escola Montcau i per això demanem que no es segueixin celebrant a cap dels Centres Educatius de Gelida.

Els diferents motius pels quals ho demanem són:


1. Cal fer una reflexió profunda respecte quina és l’Escola que volem pels nostres fill/es i entre tots hem de dignificar-la i respectar-la. Fer servir un centre educatiu per fer activitats culturals o esportives és adient, però una activitat com les Empalmades no s’hauria de dur a terme a cap centre educatiu del poble. Als centres educatius es treballa durant tot el curs per educar en hàbits saludables i en l’ús adequat dels espais, i les Emplamades són oposades a aquests valors.

2. La higiene i el mal ús d’algunes instal·lacions que hem constatat, almenys, els darrers 5 anys:

· Manca de neteja al pati que s’ha repetit any rere any deixant marques de pixats i vomitats, burilles, preservatius, per tot el pati i fins i tot al sorral dels petits, taques a la pista per restes de begudes vessades, gots, restes de vidres...

· La sala de psicomotricitat s’havia fet servir per un ús que no s’havia demanat i es va trobar la sala bruta de begudes, amb molt mala olor de tant temps tancat, els matalassos i colxonetes tots posats per terra de qualsevol manera, el wàter brut, restes de cigarretes, restes al parquet dels gots que s’havien fet servir per beure.

· També es van trobar forçats els costats de l’armari de l’amplificador de música per connectar alguna cosa, i es va deixar així amb tots els cables de qualsevol manera.



Després de molts anys demanant un nou emplaçament per aquesta activitat i veient que no sembla ser que hi hagi voluntat per trobar un nou espai, volem exigir a les diferents formacions polítiques, el compromís de trobar un nou emplaçament per les Empalmades de la Festa Major d’aquest any 2015. Si a les Empalmades, però no al Montcau ni a cap altre centre educatiu del poble.


Demanem a tots els partits polítics una resposta clara (si o no, perquè, alternatives possibles...) a la pregunta: Us comprometeu a trobar un lloc alternatiu per les Empalmades del 2015?

Esperem la vostra resposta a l’email: comunicaciomontcau@gmail.com abans del dijous, 21 de maig del 2015. Les vostres respostes i la pregunta que us fem, les comunicarem a tots els pares i mares dels diferents centres, així com als equips directius i claustres docents.

Atentament,


AMPA Llar d’Infants Montcauet

AMPA Llar d’Infants El Cèrvol Blau

Claustre Llar d’Infants El Cèrvol Blau

AMPA Escola Montcau

Claustre de l’Escola Montcau

AMPA Escola Les Fonts

Claustre Escola Les Fonts

AMPA INS Gelida

Consell Escolar INS Gelida

Claustre Escola Municipal de Música


(Claustre Llar d’Infants Montcauet (pendent d’aprovació al proper Claustre el 26 de maig))



Anirem enganxant les respostes de les diferents formacions polítiques com a comentaris a aquest blog.

També aprofitem per fer-vos saber que des de la majoria de Claustres s'ha iniciat un debat sobre si cal fer les Empalmades, i també s'ha parlat de treballar perquè els joves es diverteixin més positivament, d'educar en la ingesta d'alcohol i drogues, en el sexe segur...

Gràcies a tots els qui vau assistir a la reunió, i també als qui no vau poder però ens heu traslladat la vostra opinió al respecte, i a tots els qui heu hagut de fer reunions express per a arribar a acords.


P.D: El document i la pregunta s’ha enviat a: PSC, ERC, CiU, ICV, CUP, però no s’ha pogut enviar al PP ni a l’AVIG ja que no hem pogut trobar cap email on poder dirigir-nos.

Atentament,


Comunitat Educativa Compromesa

6 comentaris:

  1. No consigo ver la respuesta por parte de ningún partido político y hoy es 22 de mayo. Suelo ser positiva y pensar que soy yo quien no consigue verlos, pero que hemos recibido respuesta, ya que estos últimos días todos y cada uno de los políticos de nuestro pueblo estaban ansiosos por hablar con los vecinos.

    ResponElimina
  2. 19 DE MAIG RESPOSTA CIU

    Bona nit.
    Aquí teniu la resposta del grup de CiU Gelida a la problemàtica de les Empalmades al Montcau.
    Quedem a la vostra disposició.
    El grup municipal de CiU Gelida es fa ressò de la queixa expressada per la Comunitat Educativa Compromesa.

    Però no entenem com, durant tot aquest temps, ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres per explicar-nos la situació tot i haver participat en dues reunions de la Comunitat Educativa Compromesa de Gelida i haver convidat a dues reunions, tant a l’AMPA com a l’equip directiu del Montcau (juntament a la resta d’AMPA i equips directius); invitacions que no van ser contestades i reunions a les que no van assistir.

    Entenem la oportunitat de fer una acció com aquesta en època electoral però demanar un posicionament davant un problema que ve de lluny i que sembla tenir dos enfocs diferents, com són el fet d’organitzar un esdeveniment com les “Empalmades” dins d’una escola i les conseqüències de fer-ho, sense haver parlat directament amb la direcció ni amb l’AMPA ni investigar a l’Ajuntament quines accions es duen a terme abans i després de les Empalmades, ens sembla imprudent.

    Per aquest motiu, independentment del resultat de les eleccions, el grup local de CiU Gelida es posa a disposició de la Comunitat Educativa Compromesa per parlar del problema i buscar una solució així com, en cas de considerar necessari el canvi d’ubicació, plantejar on considerem més oportú organitzar les "Empalmades”.

    Es possible que aquesta no sigui la resposta esperada, ni la més electoralment intel·ligent.
    És possible que algú pensi que és millor donar la raó a la Comunitat i quedar bé, per després de les eleccions, ja veurem què fem.
    Però aquesta no és la nostra manera de fer.
    Davant un tema com aquest, o de qualsevol tema, volem donar una resposta ben argumentada i documentada, i fer això en quatre dies sense haver pogut contrastar cap informació no és una demostració de sensibilitat o responsabilitat; és voler quedar bé i buscar vots; i nosaltres no actuem així.

    Com sempre, quedem a la vostra disposició.

    Francesc de Gironella

    President de CDC Gelida

    ResponElimina
    Respostes
    1. RESPOSTA JUNTA AMPA 21 DE MAIG
      Francesc,

      certament la vostra resposta no és la que esperàvem.

      Tot el que expresses és cert però també ho és el fet que hi ha moltes maneres de comunicar amb nosaltres i les sabeu (altres vegades ho heu fet). Per tant creiem que en aquest punt la responsabilitat és compartida.

      El fet que no haguem fet públic aquest problema amb anterioritat és perquè portem anys debatent-ho amb l'Ajuntament, que és amb qui ho hem de fer, i l'any passat ens va prometre que aquest any no es durien a terme al Montcau. Per això segurament no ha sortit aquest tema en aquestes ocasions que comentes. Però malhauradament no ha complert i ens ho ha comunicat ara no fa ni un mes.

      Aprofitem el moment electoral no per pressionar a uns i altres (pocs vots canviaran, malhauradament, per aquest tema) sinó perquè ara és el moment que els partits esteu més concentrats, debatiu més els temes i ens podeu donar més respostes. I per conèixer millor en quin lloc poseu l'Educació dintre el vostre ADN (perquè creiem que queda clar que estem parlant d'Educació).

      No cal gaire anàlisi per entendre, posicionar-se i contestar la nostra pregunta. S'ha de tenir clar o no.

      Tot i així respectem la vostra decisió i així la transmetrem als pares de l'AMPA.

      Gràcies de nou,


      La Junta de l'AMPA Montcau

      Elimina
  3. RESPOSTA PSC 21 DE MAIG

    Benvolguts,

    Responent a la vostra petició, us faig arribar el posicionament dels Socialistes de Gelida sobre les Empalmades de la Festa Major.

    Atentament,

    PSC Gelida-CP
    -------

    Benvolguts, benvolgudes,

    D’acord amb la petició que ens heu fet arribar des de la Comunitat Educativa Compromesa del posicionament dels Socialistes de Gelida sobre les Empalmades a l’Escola Montcau, us manifestem.
    Estem completament d’acord amb què cal una reflexió profunda sobre els usos no educatius de l’escola, especialment a les Empalmades de Festa Major, si el problema és que promouen conductes problemàtiques i hàbits poc saludables, sobretot entre els joves i els adolescents.

    En el mateix sentit, creiem fermament que l’Ajuntament ha de vetllar per la bona imatge i l’ús adequat de l’escola, ha de posar tota la cura en la neteja i el manteniment dels espais, i ha d’actuar amb tota la contundència quan es produeixen incidents sigui quin sigui el motiu que les ocasiona.

    Més enllà d’això, també creiem que qualsevol decisió responsable que tingui a veure amb el canvi d’emplaçament de les Empalmades de Festa Major s’ha de fer tenint en compte:

    1. Que la seguretat dels assistents a les Empalmades, especialment dels joves i adolescents, ha de quedar plenament garantida. Creiem que no podem portar els nostres joves i adolescents a

    qualsevol indret fora del nucli urbà sense que en puguem garantir totalment la seguretat de l’accés i del recinte.

    2. Que, independentment del lloc, cal treballar per modificar la imatge que associa la festa i els joves a desperfectes, brutícia i alcohol. Creiem que les Empalmades poden ser una ocasió immillorable per continuar intervenint educativament com a comunitat en temes com el consum d’alcohol, les drogues o el sexe segur, de manera que els joves i adolescents de Gelida puguin aprendre a divertir-se de manera sana i positiva.

    Per això, els Socialistes de Gelida proposem crear, a la major brevetat possible, un espai de debat i de decisió amb tota la Comunitat Educativa i amb les entitats i associacions que organitzen les Empalmades (Comissió Municipal de Festes, Ràdio Gelida, Assemblea de Joves de Gelida, entitats culturals que porten les barres de la Festa Major) per posar en comú punts de vista, i buscar una solució conjunta i satisfactòria per a tothom.

    Finalment, demanem a la Comunitat Educativa Compromesa la difusió íntegra d’aquest comunicat abans de finalitzar la campanya electoral de les Municipals 2015.

    Atentament,

    PSC Gelida-CP

    ResponElimina
  4. RESPOSTA CUP 22 DE MAIG

    Hola a tothom,

    en relació a la problemàtica que plantegeu us exposem el punt de vista de la Assemblea de la CUP de Gelida.

    1) La Escola Montcau està en un espai públic a on es poden realitzar activitats no necessàriament relacionades amb l'ensenyament, especialment fora del calendari escolar.

    2) Els problemes relacionats amb les empalmades hi continuaran sent encara que canvii de lloc. En tot cas, la proposta d'un lloc alternatiu adient hauria de venir dels organitzadors.

    3) Pensem que la solució passa per obrir un diàleg entre els implicats: els diferents organitzadors de les Empalmades, l'Ajuntament (Regidor de Serveis i Responsable de la Brigada), la Direcció del Montcau i AMPA.

    Nosaltres ens comprometem a impulsar aquest diàleg i, dins de les nostres possibilitats, a participar en la solució.

    El que si volem deixar clar, és que les empalmades són uns dels esdeveniments més importants per la gent jove del nostre poble, el que les fa irrenunciables mentre els joves les vulguin realitzar. Això no treu que alguns considerem que hi ha altres aspectes, a part del que exposeu, que s'han de millorar i que s'haurien de parlar.

    Salutacions,

    AL de la CUP de Gelida

    ResponElimina
  5. RESPOSTA ERC 22 DE MAIG

    Bon dia,

    En primer lloc, demanem disculpes per no haver pogut contestar abans, però aquesta és una problemàtica que se'ns presenta fa pocs dies i que és un tema complexe de valorar amb tant poc temps. Cinc anys trobant el Montcau en mal estat després d'aquestes festes, ens sembla una actitud impresentable per part de l'equip de govern: un cop et pot passar, però dos és inadmissible. Cal tenir cura del que els centres - o les entitats - et deixen per realitzar activitats i retornar-ho amb el mateix estat.

    Abans de donar-vos una resposta hem volgut fer uns primers contactes amb les entitats i persones implicades en les empalmades per tal de tenir una visió més àmplia del que estàvem tractant.Per aquest motiu ens hem reunit d'una banda amb el sergent de la Policia Local per informar-nos de les característiques que ha de tenir un espai per acollir les empalmades. D'altra banda també hem fet un primer contacte amb els col·lectius organitzadors perquè ens exposessin les seves raons i justificacions per les quals creuen que el Montcau és el millor lloc on celebrar les empalmades. I finalment, hem mesurat diferents espais que creiem que podrien acollir les empalmades per saber quins espais són prou grans i plans a Gelida, que com bé sabeu és un espai del qual anem escassos.

    Entenem totalment el neguit que suposa per als centres educatius de Gelida, especialment el Montcau en aquest cas, el fet d'acollir una festa d'aquesta mena. Pensem que els centres educatius no són el lloc més adient per a aquest tipus de celebracions i que s'hauria de treballar conjuntament amb tots els implicats per cercar algun altre lloc que també fos adequat.

    Amb tot això hem pogut treure la conclusió que és probable trobar altres espais per celebrar les empalmades, sempre treballant amb totes les parts implicades, i que en cap cas passin per treure del nucli de Gelida les empalmades.Els joves no tenen gaires actes per a ells i molt menys que sentin tant propis com les empalmades.

    El nostre compromís és seure immediatament, a partir del dia de les eleccions, guanyi qui guanyi, amb totes les parts implicades per consensuar una solució, que entenem possible i factible, des del diàleg i la comprensió de tots cap a les circumstàncies dels demés.

    Salutacions,

    Lluïsa Llop
    Candidata a l'alcaldia de Gelida d'ERC


    gelida@esquerra.org
    www.esquerragelida.cat

    ResponElimina